Ingredients

Biscuit:
– 125g butter* + 1 teaspoon
– 55g sugar
– 180g farine
– 1/2 teaspoon baking soda

Coffee filling:
– 60ml ristretto*
– 2 eggs
– 175g golden syrup (or molasses)
– 75g brown sugar
– 60g butter
– 2 tablespoons flour

Topping:
– 150g pecan nuts

Method

(step by step instructions further down)

For the biscuit:
Preheat your oven at 200C°. Butter the mold and line it up with a parchment baking sheet, with 5cm ends sticked out the sides. In a bowl, whisk the butter and the sugar together, until light and smooth. Add within 2 times the sifted flour until well incorporated. Pack the preparation on the bottom of the mold and place it in the oven for 10 minutes. Let it cool down for 10 minutes.

While that time, prepare the coffee filling:
Melt the butter. In the bowl, whisk together the ristretto, the eggs, the golden syrup, the sugar, the melted butter and the sifted flour, until well homogenized. Pour the preparation in the mold.

Topping:
Place aligned the pecan nuts on the top, without over-layed. Place back the mold in the oven and cook for 20 minutes. Let it cool down completely before cutting the cake in square pieces.

_ Serve : 16-20 squares
_ Easy
_ Time : 30 minutes
_ Cook : 35 minutes

* The ingredients have to be at room temperature

Deutsche Version

Zutaten

Biscuit:
– 125g Butter*
– 55g Zucker
– 180g  Mehl
– 1/2 Teel. Backpulver
– Butter für die Form

Kaffeefüllung:
– 60 ml Ristretto*
– 2 Eier
– 175g  Melasse
– 75g  Rohzucker
– 60g  Butter
– 2 Essl. Mehl

* diese Zutaten müssen Zimmertemperatur haben

Zum Verzieren:
– 150g Pecan Nüsse

Deutsche Version

Backanleitung

Bisquit:
– Den Ofen auf 200 Grad vorheizen
– Rand der Form einbuttern und den Boden mit Backpapier auslegen. Papier 5 cm über den Rand hängen lassen.
– Butter und Zucker mit dem Handmixer mixen bis das Gemisch leicht und cremig ist.
– Die Hälfte des gesiebten Mehls in das Gemisch einarbeiten, dann mit dem Rest genauso verfahren.
– Den Teig auf dem Boden der Form verteilen und 10 Minuten backen.
– Die Form aus dem Ofen nehmen und 10 Minuten auskühlen lassen.

In dieser Zeit die Füllung vorbereiten:
– Butter schmelzen
– in einer Schüssel Ristretto, Eier, Melasse, Zucker, die geschmolzene Butter und das gesiebte Mehl verrühren bis eine homogene Masse entstanden ist.
– die entstandene Füllung auf dem vorgebackenen Teig verteilen.

Topping:
– Die Pecan Nüsse nebeneinander auf die Füllung legen und die Form nochmals für 20 Minuten in den Ofen schieben.
– Die Form völlig auskühlen lassen
– das Gebäck in Quadrate schneiden

Kaffee-Pecan-Nüsse Würfel mit einer guten Tasse Kaffee genießen.

_ergibt 16-20 Würfel
_leicht
_Vorbereitung: 30 Minuten
_Backen: 35 Minuten

 

Let’s start, step by step!


 

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  1. Preheat your oven at 200C°.
    Butter the mold and line it up with a parchment baking sheet, with 5cm ends sticked out the sides.

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2. In a bowl, whisk the butter and the sugar together, until light and smooth. Add within 2 times the sifted flour until well incorporated. Pack the preparation on the bottom of the mold and place it in the oven for 10 minutes. Let it cool down for 10 minutes.

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Meanwhile.. how to get the perfect Espresso? 

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Deutsche Version zur perfekten Espresso-Extraktion: Hier klicken

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3. Perfect – now prepare the coffee filling:
Melt the butter. In the bowl, whisk together the ristretto, the eggs, the golden syrup, the sugar, the melted butter and the sifted flour, until well homogenized.

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Pour the preparation in the mold..

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4. For the topping, place aligned the pecan nuts on the top, without over-layed. Place back the mold in the oven and cook for 20 minutes. Let it cool down completely before cutting the cake in square pieces.

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Enjoy with a nice cup of coffee – we recommend an espresso-macchiato with a ♥ or a cappuccino.
Fotos: Maik Reichert


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»Ma cuisine is a big part of who I am, that I need to spread and share. So let’s turn a primary need into a source of fun and joy together, playing with flavors and inspirations ! A bientôt« 

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